Чешма св. Седмочисленици

Синоними:

Район: ПП „Златни пясъци“

Местоположение: N 43.290839 E 28.023586

Дата на изследване: 09.08.13

Водата е в норма

Данни от изследването:

химичен анализ
показател ст-ст. норма
Окисл. 1.2 до 3
Амоний
Нитрит
Нитрат 28 до 45
Прозр. 30 над 30
Цвят
Мирис
микробиологичен анализ
показател ст-ст. норма
микр. число 3 до 100
коли титър 70 над 30

Описание: Намира се на пресечната точка на жълтия, зеления и червения маршрут.

История:

Предполага се, че чешмата е построена през 1981 г. по проект на лесовъда Васил Стефанов, като част от цялостната програма за обновяване на инфраструктурата в парка по случай 1300 годишнината от основаването на България. Изградена е на мястото на стара чешма за водопой на домашни животни, която в миналото се е наричала Козгун чешма.

Чешмата е посветена на Свети Седмочисленици – събирателно название на светците, почитани в Българската история и православната църква като създатели и разпространители на българската азбука (глаголица и кирилица). Те са: Светите братя Кирил и Методий, и учениците им: Климент, Горазд, Наум, Сава и Ангеларий.

Светите братя Кирил и Методий – създават българо-славянската азбука през 855 г. След смъртта им техните ученици идват и намират добър прием в България. С подкрепата на цар Борис I те утвърждават старобългарския език в богослужението и довеждат до разцвет на писмеността и книжнината в страната.

Най-изявеният от учениците им св. Климент преработва глаголицата на св. Кирил (част от чиито букви можете да видите в средата на чешмата) и съставя използваната и до днес кирилица.

Животът на учениците е посветен на сътворяването на азбуката, преводите на Свещените книги, създаването на школи с многобройни последователи, както и разпространението на християнската вяра между славянските народи. За тези огромни заслуги те биват канонизирани за светци.

Снимки:

Sveti_Sedmochislenitsi_05Чешма св. СедмочисленициИнформационно табло до чешма св. СедмочисленициSveti_Sedmochislenitsi_01Sveti_Sedmochislenitsi_02Sveti_Sedmochislenitsi_06Чешма св. Седмочисленицигледка от чешма св. СедмочисленициТуристически пътеки около чешма св. Седмочисленици  Sveti_Sedmochislenitsi_03    Sveti_Sedmochislenitsi_07

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>